Dit is de reden dat de verkoop van PFAS vrije pannen explodeert!

Dit is de reden dat de verkoop van PFAS vrije pannen explodeert!

19 augustus 2025 Uit Door Bas de Goede

Verkoop PFAS vrije pannen explodeert | Je staat in de keuken. Pasta op het vuur, saus in de pan. Alles lijkt prima, tot je hoort dat je favoriete koekenpan je stiekem aan het vergiftigen is. Klinkt dramatisch? Misschien. Ik schreef er jaren geleden al over en toen was het nog een soort ‘conspiracy’. Maar sinds het RIVM vorige week bekendmaakte dat vrijwel iedere Nederlander teveel PFAS in het bloed heeft, lijkt ineens niemand meer te lachen.

En wat blijkt? Die schadelijke stoffen komen onder andere gewoon uit je eigen keuken. Specifieker: uit de antiaanbaklaag van je pan.

De impact van het RIVM-rapport is direct voelbaar

Kookwinkel Cook & Pan, gespecialiseerd in PFAS-vrije pannen, zag de verkoop afgelopen week ruim verdubbelen. En nee, dat is geen marketingpraatje. Maar een logisch gevolg van iets dat zei natuurlijk ook al veel langer wisten. “We weten al langer dat PFAS in goedkope antiaanbaklagen kunnen loslaten,” zegt eigenaar Teun ten Dam, “maar blijkbaar heeft het nieuws dat letterlijk iedereen al te veel PFAS in het bloed heeft, ons pas écht wakker geschud.”

Ook op Google is de toename zichtbaar. Zoektermen als ‘PFAS vrije pan’, ‘veilige koekenpan’ en ‘anti-aanbak zonder gif’ schoten omhoog. We hebben dus wel degelijk door dat het tijd is om die afbladderende pan van de rommelmarkt de deur uit te gooien.

We weten het wel, maar doen het nog niet!

Het opmerkelijke? We wisten dit eigenlijk al. Uit onderzoek van Cook & Pan onder 500 Nederlanders blijkt dat bijna twee derde weet wat PFAS is en waarin het zit. En bijna 80% van de mensen weet dat juist pannen die stoffen kunnen bevatten. Toch kookt ruim 60% van de Nederlanders nog steeds met pannen waarin PFAS zit verwerkt.

Waarom? Simpel, zegt Ten Dam: “Ze zijn spotgoedkoop. Voor een paar euro heb je er eentje bij de supermarkt of de prijsstunter. En dan denk je: mooi meegenomen. Tot je je realiseert dat die pannen snel slijten, je ze weer moet vervangen. Of erger nog. Je blijft doorkoken met een pan vol loslatende troep die je niet op je bord wilde hebben.”

onderzoek cook & pan bij fsom
Afbeelding: Cook & Pan

Met je voeten in de PFAS-soep

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die je niet met één regenbui uitspoelt. Ze breken nauwelijks af en stapelen zich op in je lichaam. En dan hebben we het niet over een beetje. De link tussen PFAS en gezondheidsproblemen is al vaker gelegd, waaronder verminderde vruchtbaarheid, verhoogd cholesterol, verstoring van het immuunsysteem en mogelijk zelfs kanker.

Maar voordat je nu denkt dat het te laat is: er is hoop. Volgens het RIVM kunnen sommige PFAS wel degelijk uit je lichaam verdwijnen. Dit gaat alleen langzaam, heel erg langzaam. Denk aan een halveringstijd van vijf tot tien jaar. Minder blootstelling betekent dus minder opbouw. En daar zit precies het verschil: overstappen op veilige alternatieven heeft wel degelijk zin.

Ouders zijn iets alerter, maar het kan beter

Opvallend is dat ouders met jonge kinderen zich iets bewuster lijken van het gevaar. Slechts de helft van hen kookt nog met PFAS-pannen, tegenover twee derde van de huishoudens zonder of met oudere kinderen. Een klein verschil, maar wel eentje dat laat zien dat bewustwording groeit. Zeker wanneer het om de kleintjes gaat.

Ten Dam: “Als het over je kind gaat, wil je toch geen risico nemen? Dat zou eigenlijk ook voor jezelf moeten gelden.”

Van wake-up call naar blijvende verandering

De grote vraag is natuurlijk: blijven we alert, of zakt dit over een paar weken weer weg? Want als we straks weer massaal kiezen voor de goedkoopste pan zonder naar de samenstelling te kijken, dan heeft dit nieuws weinig opgeleverd. Maar het huidige gedrag stemt hoopvol. De verkoop verdubbelde, Google ontplofte en zelfs op sociale media duiken berichten op van mensen die hun pannen kritisch inspecteren.

Laten we eerlijk zijn: koken is leuk. Maar het moet geen Russische roulette zijn met je gezondheid. Dus gooi die goedkope pan de deur uit. Gun jezelf, en je lichaam, iets beters. Want of je nou een chef in wording bent of gewoon van een gebakken eitje houdt… niemand zit te wachten op een ongevraagd bijgerecht van PFAS.

Tips krijg je van ons altijd gratis! Scoor direct de beste PFAS vrije pannen bij Coolblue, Bol.com, Braadbaas, BK, Green-Pan en natuurlijk Cook & Pan die het onderzoek hebben gedaan! De afbeeldingen in dit artikel zijn dan ook van Cook & Pan!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad 
Wil jij weten hoe je pas echt van een watermeloen kunt genieten? Check dan mijn Grill&Drinks artikel in het FSOM Receptenboek!

Lees ook over de smaakbeleving van, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!

het cadeau voor bierliefhebbes
Please follow and like us: