Bockbier – Bokbier of toch Bockbier? Ach! We zijn in December aangekomen en dat betekend naast pakjesavond en de road to Christmas, natuurlijk ook dat we gaan terugblikken op het afgelopen jaar. Het eerste avontuur wat we gaan beleven gaat langs een heleboel verrukkelijke bockbieren.. 

De hersftbock is al jarenlang een begrip in ons land en veruit het populairste seizoensbier wat we kennen. Althans nog wel 😉 Ondanks dat er een hoop veranderd in het bierlandschap blijven bockbieren altijd populair en ook dit seizoen doken er weer veel nieuwe bieren op. De ene verkiezing na de andere testh en uiteraard een unicum! Door van de Streek uit Amersfoort is er voor het eerst een alcoholvrij of zoals u wil, een alcoholarm bockbier is gebrouwen.

Een top 10 maken? Welke is het beste? Dat is en blijft lastig want elk moment kan anders zijn. Bier drinken is emotie, bier drinken is een soort passie. Ik heb nooit een vast moment waarop ik per sé een vast bier moet drinken. Het gaat om je state of mind, om wat je eet, wat voor dag het is, of er een bijzondere gelegenheid is. Heb ik een drukke dag gehad of hang ik languit op de bank? En het weer speelt ook een rol. Daarom vandaag de herfstbock in het zonnetje. Uiteraard heb ik wel een mooi notitieboekje waarin alle nuttige en minder nuttige info gekrabbeld wordt, want vergelijken is natuurlijk wel heel erg leuk!

Bockbier vind haar oorsprong in Duitsland en is een verbastering van Eimbecker of Einbecker. Ergens in de vijftiende eeuw vond het haar oorsprong in het hedendaagse Nedersaksen, in het plaatsje Einbeck, wat de bekendste brouwersstad van Europa was. Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over bockbieren. Hierin vind je een uitgebreidere uitleg over de herkomst van de (herfst) bock en heb ik een juweeltje uit Duitsland in de spotlight gezet!

Terug naar de actualiteit! Tegenwoordig scoor je half september al de eerste bockbieren in de supermarkt, maar de echte kick-off is begin oktober. Ook ik ben dit jaar op tijd begonnen om zoveel mogelijk bockjes te proeven. Ik bestel eigenlijk nooit een standaard pakket met bieren tenzij het een verrassingspakketje is natuurlijk. Maar het bockbieren pakket van Bierfamilie.nl was een gelukkige uitzondering. Hiervan is ook een leuk filmpje te vinden op het FSOM YouTube kanaal!
Check hem snel en vergeet je niet te abonneren! 😉
Bierfamilie.nl had diverse variaties aan bockbieren pakketjes liggen en in de box die ik binnen kreeg, was onder andere de alcoholvrij bock vanuit Amersfoort te vinden. Brouwerij van de Streek uit Amersfoort timmert flink aan de weg, brouwt veel lekkere bieren. Naast brouwen kunnen ze ook bouwen, want inmiddels hebben ze een mooie brouwerij die recent haar deuren opende en dat proeflokaal komt er ook wel.

Bock jij of Bock ik?

9 September 2018 was de dag waarop ‘Bock jij of Bock ik’ op Untappd werd gezet. Sindsdien zijn er ruim 1400 check-ins geweest en heeft het biertje met maar 0,4% alcohol een rating van 2,61.
Bij het zien van een rating van 2,61 haken veel mensen allicht af. Don’t!
Laag alcoholische bieren gaan in de (nabije) toekomst een veel grotere rol spelen in het drinkpatroon van de gemiddelde bierdrinker. Daarover later meer!
‘Bock jij of Bock ik’ heeft zeker een kenmerkende bock smaak.
Het wat moutige aroma komt aardig tot leven in je glas, daarnaast vind je een klein bittertje in dit biertje. Dit bockje is daarom ook niet extreem lekker, maar beoordeel je hem als een alcoholvrij bockbier.
Dan is hij helemaal niet zo verkeerd, op mijn Untappd scoorde hij bijna 3 sterren. Dit is een goed begin in ieder geval!

Toch een lijstje maken?

Mijn avontuur ging van start met de gangbare bockjes gebrouwen door Grolsch, Brand, Bavaria en La Trappe. Daarna verder met Chouffe en natuurlijk de Brugse Bok uit België. Daarna door met de Bocks, Gijtebok, Ijsselbock, Stormbock, Sexy motherbocker en noem ze allemaal maar op. Tijdens het schrijven van dit blogje geniet ik van de Apfelstrudel doppelbock. Deze Apfelstrudel Doppelbock is eentje die mij goed bevalt. De sterk aanwezige lucht geeft je het vermoeden dat je, jáwel een apfelstrudel uit de oven hebt gehaald. Bij het nemen van een slokje overspoeld mij een kleine golf van teleurstelling over de mondsmaak, echter maakt de supervolle en alcoholische nasmaak alles weer goed! De bockbieren die er voor mij een tikkeltje uitsprongen, zijn De Ijsselbock, de Veldwachter van Maallust, Heimdal van Walhalla en ook die van Grutte Pier is erg lekker. De eerste twee bieren waren ook de grote winnaars bij de verkiezing ‘Lekkerste bockbier’ van Nederland.

Eentje eruit pikken dan maar? D’n Ossebock van Muifel blijf ik toch wel een pareltje vinden. Deze bock herbergt echt de klassieke tonen die een bock behoort te hebben. Een super lekkere stevige moutige nasmaak en verder de duidelijk herkenbare caramel-moutige tonen. Jummie!

Een lijstje maken is een hele uitdaging, hier toch even 10 van mijn aanraders.
1. D’n Ossebock van Muifel
2. Stormbock van Texel!
3. Grutte Pier
4. Ijsselbock
5. De Veldwachter van Maallust.
6. De reguliere bock van Texel is ook gewoon erg lekker!
7. La Trappe bokbier
8. Bokbier van Hertog Jan
9. Sexy Motherbocker van Oersoep. (Alleen al vanwege de naam!)
10. Bon Bon Bock van ’t uiltje.

Anders dan dat de naam doet vermoeden, is de herfstbock zeker niet alleen voor de herfst. Wat mij betreft kun je deze gedurende alle donkere maanden drinken en officieel duurt het seizoen dan ook van oktober tot en met februari. Leuk voordeeltje is wel dat de supermarkten nu al stunten met de prijzen! Ook het eerder genoemde bockbieren pakket scoor je nu zelf bij Bierfamilie.nl voor een zeer leuk prijsje!

Het is natuurlijk nog lang niet afgelopen met de bockbieren van dit seizoen. Daarom zul je de komende tijd nog een hoop gaan vinden op mijn Instagram kanaal en ook op Fifty Shades of Men blijven we natuurlijk veel aandacht geven aan allerlei heerlijke brouwsels! Cheers!

Artikel door: Bas de Goede / thedutchbeerdad 

Untappd & Instagram: thedutchbeerdad 

Check ons snel op Facebook, Like onze pagina en join een de Fifty Shades of Men groepen!
Vergeet ook Instagram @fiftyshades_ofmen niet en mis niets meer!
Lijkt het maken van content of het schrijven van een blog je iets?
Wil je jouw verhaal op Fifty Shades of Men?
Of wil je een mooie samenwerking aangaan?
Gebruik het contactformulier, benader ons op Instagram/facebook op stuur gewoon een mailtje naar fiftyshadesofmen@outlook.com 
Ben jij of  jouw onderneming/product op zoek naar een partner
om jou Social Media op te zetten of een boost te geven?
Neem dan contact op met Kim Michaelis Media via kimmichaelis@hotmail.com.

Fifty Shades of Men en alle Social Media kanalen zijn
onderdeel van Kim Michaelis Marketing.
Social Media Management & Micro Marketing.

Foto’s zijn eigendom van Fifty Shades of Men
en haar partners.
Deze mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram