Vandaag is het nationale frikandellen dag!

Vandaag is het nationale frikandellen dag!

4 februari 2022 0 Door Bas de Goede

Nationale frikandellen dag | Op 4 februari van ieder jaar vieren we in Nederland dat het nationale frikandellen dag is. De Frikadel, of frikandel, is het meest iconische snackerige hapje dat wij kennen en is ook nog eens een zero waste product! Het is echter nog altijd een raadsel waarom het op 4 februari frikandellen dag is… Let’s find out!

De frikandel is een oer-Hollands product en er is eigenlijk niemand die nog nooit een frikandel heeft gegeten. Zelfs in de Verenigde Staten maakt onze frikandel furore, hij staat daar inmiddels bekend als een opgevoerde hot dog. En niets is minder waar natuurlijk!

Het raadsel van 4 februari

Toch is het nog altijd een klein raadsel waarom we nou eigenlijk op 4 februari nationale frikandellen dag vieren. Voor het meest concrete verhaal moeten we terug naar 1954 en komen we terecht bij slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht.

Op 4 februari 1954 mocht hij namelijk zijn zeer populaire gehaktballen niet meer verkopen. Ze voldeden niet meer aan De voedsel en warenwet van dat moment. Daar legde Gerrit zich niet bij neer, zijn gehaktballen waren immers immens populair. Daarom veranderde hij het recept en paste het formaat aan dat wel door de gedegen keuring kwam.

De frikandel was geboren, want hij maakte er min of meer een ronde gehaktstaaf van in plaats van zijn beroemde gehaktballen. Vijf jaar later werd de smaak en vorm geperfectioneerd door Jan Beckers (Yes, dat is inderdaad nog altijd een bekende naam in het snack-schap!). Met geperfectioneerd bedoelen we eigenlijk te zeggen dat hij zijn moderne look kreeg. De belangrijkste aanpassing hiern was de gladde buitenkant die Jan stiekem had afgekeken in de snackcultuur van de Verenigde Staten.

Het maakt voor de Nederlandse taal overigens niet uit of je frikadel of frikandel ervan maakt. Sinds 2005 zijn beide varianten goedgekeurd in onze taal.

Wat zit er in een frikandel?

Het kopje boven deze tekst bevat een uitstekende vraag. Wat zit er nou eigenlijk in een frikandel? Bij voorbaat zullen vele zeggen dat het vieren van nationale frikandellen dag onzin is, het is namelijk een product vol met slachtafval, koeienogen en andere rommel.

Niet is minder waar! Dit betekend natuurlijk niet dat een frikandel super gezond is en ook de bereiding heeft hier invloed op. Maar de frikandel is wel een zero waste product! En dat is eigenlijk heel erg goed. Zo bestaat de frikandel voor 40% uit kippenvlees. Dit is kippenvlees dat achterblijft op het karkas nadat alle bekendere stukken zoals de wings en filets eraf gehaald zijn.

Dit vlees noemt men separatorvlees. Verder zit er vaak minimaal 25% varkensvlees in en de rest bestaat uit water, paneermiddel, bindmiddel, kruiden, ui en smaakversterkers. Wel bevatten sommige frikandellen ongeveer 5% paardenvlees, echter verschilt dit per fabrikant.

Wist je trouwens dat je een frikandel ook rauw kunt eten? Een frikandel is namelijk voorgeweld. Voorwellen is een vorm van een product bereiden in water op een bepaalde temperatuur, hierdoor wordt het vocht opgenomen in het product en krijgt het product meer smaak. Echter is het niet aan te raden om een frikandel rauw te eten, gewoon even lekker in dat pannetje met vet of de airfryer.

Hoeveel frikandellen zijn er dan?

Hoeveel verschillende frikandellen er zijn, dat weet eigenlijk niemand precies. Want wist je dat de Duitser ook eigen Frikadelle hebben? Daar zijn het een soort half platgeslagen gehaktballen, maar daar komt de oorspronkelijke naam wel vandaan.

In Nederland eten wij natuurlijk het liefst de frikandel speciaal. Heerlijk met uitjes, mayonaise en curry. (Of ketchup natuurlijk!) Daarnaast zijn er nog talloze andere soorten frikandellen en er komen er steeds meer bij. Allicht zijn de javaanse frikandel en frikandel xxl de meest bekende, maar er zijn er nog veel meer…

Op 4 februari vieren wij Nationale Frikandellen dag in Nederland, maar waarom doen we dat eigenlijk? En, waar komt de frikandel vandaan? Bas / TheDutchBeerDad zocht het uit voor FSOM.

Zo zijn er onder meer, kip frikandellen, pikante frikandellen en de krokidel. Deze laatste is een krokante frikandel. Ook is er een Booster, dit is een frikandel met de smaak van energy drankjes. Ook de vegetarische frikandel wint veel terrein de laatste jaren, vooral omdat deze steeds smaakvoller wordt en dus een waardige(ere) vervanger van het echte werk.

Onze aanrader van vandaag is de Sucukandel. Dit is een samensmelting van de Hollandse frikandel en de turkse worst, een heerlijk stukje vlees en simpelweg eens iets anders! Wij gaan ter ere van Nationale frikandellen dag een heerlijk gerecht maken. namelijk: Frikandel burnt ends! Het recept komt uiteraard snel in ons receptenboek terecht!

Met welke frikandel op je bord ga jij Nationale frikandellen dag vieren?

Bon appetit! Ga jij dit recept nou ook maken? Laat ons weten wat je ervan vond en tag @fsommagazine op Social Media of stuur ons even een DM of mail (info@fsom.nl).

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Liever geen frikandel? Probeer dan onze Bourgondische bloemkoolsoep met zalm!

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer! Iedere donderdag een nieuwe aflevering van ‘Wat Proeven We Vandaag?’.

Op 4 februari vieren wij Nationale Frikandellen dag in Nederland, maar waarom doen we dat eigenlijk? En, waar komt de frikandel vandaan? Bas / TheDutchBeerDad zocht het uit voor FSOM.

Scoor gelijk de bieren van Flying Dutchman met een dikke kortingscode!
Met de code ‘FSOM10’ scoor je de Flying Dutchman bieren met 10% korting.
Please follow and like us: