Is Het Handig Om WOZ Bezwaar Aan Te Tekenen?

fsom magazine woz bezwaar

WOZ Bezwaar | In de schaduw van alle actualiteiten, waarin we het vooral hebben over energieprijzen, prijzen in de supermarkten en al die euro’s die je maar in je auto laat stromen. Vergeten we soms iets heel erg belangrijks. Je WOZ! Want waarom wordt die WOZ nou toch steeds weer verhoogd?

Once upon a time was er een urgente wens van onze overheid. Men wilde graag een vaste berekening om de hoogte van veel belastingen vast te stellen. Om de wens te doen uitkomen, werd de WOZ bedacht.

Deze wet Waardering Ontroerende Zaken werd de belangrijkste rekentool om belastingen te berekenen en zo zijn we uiteindelijk aanbeland in een periode van continu stijgende belastingen en is Nederland inmiddels een land geworden waarin de belastingdruk ongekend hoog ligt waarin we in de buurt komen van Scandinavische landen zoals Denemarken en Zweden.

Maar, wat kun je eraan doen?

Hoe werkt WOZ Bezwaar?

Je kunt beginnen met je WOZ bezwaar aan te tekenen. Zeker nu dit jaar de WOZ een grootste stijging ooit gaat meemaken. Wij maakten in het verleden nooit WOZ bezwaar omdat we het huis wilde verkopen, maar nu dat plan op een laag pitje kwam te staan, hebben wij het toch gedaan.

Wanneer je de bezwaarprocedure in gaat moet je rekening houden dat je je argumenten goed onderbouwt, hieronder delen we nog een aantal tips en redenen over de invulling hiervan. Je bezwaar wordt in behandeling genomen en dan begint het lange wachten.

De gemeente gaat je een bevestiging sturen met daarin een wettelijk termijn van zes weken dat ze gaan gebruiken om je WOZ bezwaar in behandeling te nemen, daarnaast is het zo dat de gemeente dit termijn ook nog mag rekken wanneer daar een redelijke reden voor is. In ons geval heeft de gemeente er bijna twee keer zo lang over gedaan.

Eenmaal in behandeling hangt het af van het vervolg wat er gaat gebeuren, wij kregen bezoek van een inspecteur. Deze jongeman had dit nog nooit eerder gedaan en legde alles duidelijk uit, samen zijn de punten van het bezwaar bij langs gelopen en de aantekeningen gingen ouderwets op een kladbriefje. In andere gemeentes is de ontwikkeling al wat verder en gaat dit al wat professioneler, het gaat tenslotte om (belasting)geld!

In ons geval kregen wij gelijk en ging de WOZ zo’n 12% naar beneden, hierdoor komen we automatisch op de redenen om WOZ bezwaar in te dienen.

kosteloos bezwaar maken tegen je woz bij fsom magazine

Om deze redenen kun je bezwaar indienen!

De allerbelangrijkste reden is natuurlijk om je belasting naar beneden te krijgen. De WOZ waarde van je woning is bepalend voor alle belastingen betreffende de woning en hoe lager je WOZ waard. Des te lager de belasting is.

Wanneer de WOZ zo’n 10% daalt, praat je al snel op een paar tientjes minder belasting op jaarbasis. Onderbouw je bezwaar wel goed en onthou dat de WOZ waarde van je woning ieder jaar omhoog gaat en dit door een computer bepaald wordt.

De marktwaarde van je woning is zeer van belang. Zo lagen de huizenprijzen de afgelopen jaren ontzettend hoog en dus steeg de WOZ ook mee, ondanks dat dit een beetje met de rem erop gebeurde ten tijde van de pandemie. Inmiddels is aangekondigd dat ze dit verschil “goed” willen maken in 2023, verwacht dus maar een gepeperde WOZ bepaling.

De Waarde Van je Woning

De marktwaarde van woningen zakt nu wat weg vanwege de situatie op de energiemarkt en de stijgende rentes. Hierdoor kan een lagere marktwaarde, zeker een goed argument zijn voor je WOZ bezwaar. Vergelijk dan ook vooral de WOZ waarde van andere woningen in je straat, het zal je verbazen hoeveel verschil er soms in zit.

De staat van de woning is ook van belang. Zie de WOZ waarde als een taxatie op afstand, die computer die dat bepaald is helemaal niet op de hoogte van jou oude keuken met gedateerde inbouwapparatuur. Of je kale badkamer die wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Ook een lekkage of ongedierte is een goed argument! Of je dat laatste zou willen, dat laat ik even in het midden!

Externe factoren spelen ook een rol. Wat dacht je van die windmolens verderop? Of die kerncentrale, of die hangjongeren voor de deur. Pak alle relevante zaken bij de hand om tot een gefundeerd bezwaar te komen en zorg dat al die euro’s aan belasting, gewoon lekker in je broekzak blijven zitten.

Artikel door: Bas

Lees ook –> Dit is waarom je geen nieuwe iPhone meer wilt kopen!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram