The Future looks Rosé!
14 juli 2024 Uit Door Bas de GoedeHet hele jaar door Rosé | Rosé wijn heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Deze wijnsoort, met zijn kenmerkende roze kleur en veelzijdige smaakprofiel, is diepgeworteld verweven met de culturele en culinaire tradities van verschillende Europese regio’s, vooral in Frankrijk natuurlijk. The future looks Rosé!
Dankzij de diepe wortels in de Zuid-Franse levensstijl zijn de roséwijnen uit de Provence al jarenlang de vaste zomer-pairing voor veel Nederlanders. Vanwege hun elegante finesse en veelzijdigheid zouden ze eigenlijk niet alleen van juni tot augustus in onze glazen moeten schitteren; de rosés zijn namelijk het hele jaar door de perfecte begeleiding van veel gerechten. Aanpassen aan het weer, niet aan het seizoen – zo doen de Fransen dat.
Zo doen de Fransen dat altijd. Eigenlijk zijn wij juist een beetje “gek” in Nederland door Rosé tot de zomermaanden te beperken, terwijl je het hele jaar door Rosé kunt drinken.
Oorsprong en Geschiedenis
De geschiedenis van rosé wijn begint waarschijnlijk in het oude Griekenland en Rome. En dus niet in Frankrijk; waar de eerste wijnen vaak lichter van kleur waren. Dit kwam omdat de druivensap en de schillen kort werden gemengd, wat resulteerde in een roze tint. De oude Grieken noemden deze wijn “phoinikos”, wat “roodachtig” betekent, en hij werd vaak geprezen om zijn lichte en verfrissende karakter.
Vandaar ook dat wij het zo normaal vinden om Rosé in de warmere maanden drinken, al zijn ze nu ver te zoeken! Alhoewel de oorsprong van Rosé elders in Europa ligt, is het DNA van Rosé vooral in de Provence te vinden.
Tijdens de middeleeuwen werd rosé wijn vooral geproduceerd en geconsumeerd in Zuid-Frankrijk, met name in de Provence. Deze regio staat nog steeds bekend als de bakermat van rosé. De Provence heeft een ideaal klimaat voor het verbouwen van druiven die geschikt zijn voor rosé, zoals Grenache, Syrah en Cinsault.
Was ‘The future altijd al Rosé’?
De populariteit van rosé nam toe in de 20e eeuw, vooral na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 1970 en 1980 kwam er een golf van vraag naar zoete roséwijnen, zoals de beroemde “Mateus” uit Portugal en “White Zinfandel” uit Californië. Deze trend maakte rosé toegankelijker voor een breder publiek.
In de jaren 2000 en direct erna begon de voorkeur echter te verschuiven naar drogere, meer verfijnde roséwijnen, met name die uit de Provence. Deze moderne rosé wordt gekenmerkt door zijn droge smaak, lichte kleur en complexiteit. De Provence bleef het epicentrum van hoogwaardige rosé productie, en hun wijnen werden symbool voor luxe en kwaliteit.
In de renaissance werd rosé steeds populairder bij de Europese adel. De lichte en elegante aard van de wijn maakte het een favoriete keuze aan de hoven van koningen en edelen.
Het heden en The Future looks Rosé!
Rosé wijn heeft een iconische status bereikt, vooral in de zomermaanden. Het wordt vaak geassocieerd met ontspanning, vakantie, en de Mediterrane levensstijl. Festivals, zoals het jaarlijkse “Rosé Festival” in de Provence, vieren deze wijn en zijn cultuur.
Er zijn een aantal wijdverspreide mythes rond roséwijn. Er wordt bijvoorbeeld hardnekkig aangenomen dat rosé als aperitief of uitsluitend in de zomer gedronken zou moeten worden. Waarom is dat zo?
Hoewel zijn lichte en frisse karakter hem ideaal maakt voor zomerse dagen, kan hij dankzij zijn culinaire veelzijdigheid ook worden gedronken bij koeler weer of bij feestelijke gelegenheden. Dat bewijzen de hierboven genoemde recepten. Bovendien wordt rosé in de Provence traditioneel het hele jaar door gedronken, aangepast aan het weer en niet aan het seizoen.
De Rosé uit de Provence en lekker eten!
De roséwijnen uit de Provence kunnen een menu compleet maken. Ze passen perfect bij zeevruchten, vegetarische gerechten, vis, gevogelte, diverse kazen en exotische, pittige gerechten. Dit maakt ze een uitstekende aanvulling op bijna elke keuken ter wereld. De grote kracht van de Provençaalse wijnen is dat ze geen overdreven complexe gerechten nodig hebben om te schitteren. Dankzij de complexe aroma’s en de hoge kwaliteit kan Provençaalse rosé ook gedronken worden met simpele gesneden tomaten en olijfolie – de verfijning schuilt in de eenvoud.
Een fris voorgerecht om het menu mee te starten is bijvoorbeeld gebakken zalm met yoghurt en kruiden, geserveerd met avocado en granaatappel. Ook is de klassieke zalm sashimi een mooie optie, maar dan verfijnd met peperbrood en pompoen carpaccio. Ja, hoor. Geen gewone carpaccio, maar een culinair avontuur in de vorm van een pompoen carpaccio.
De verfrissende rode bessen en citrusvruchten van de Provençaalse rosés passen perfect bij de minerale en ziltige aroma’s en geven de wijnen diepte en finesse. Beide werken ook als een op zichzelf staand gerecht!
Rosé bij het hoofdgerecht!
Vervolgens als hoofdgerecht een romig pastagerecht met champignons, waarvan de zachte roomsaus de lichte kruidigheid van de roséwijn perfect aanvult.
De rosés tonen ook hun veelzijdigheid in combinatie met internationale gerechten: in een pittige couscous met mini-patissons (kleine, gele pompoenen), begeleiden de Cinsault- en Grenache-druivenrassen in de Provence-rosé zowel de pittige als de zoete componenten van het gerecht op een heerlijke, smaakvolle en elegante manier.
Ga dus eens rustig op zoek naar jouw favoriete Rosé en kijk bij welke gelegenheid, de beste Rosé past! The future looks Rosé!
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Liever geen wijn, bekijk dan eens het artikel met traveltips voor de bierliefhebber!
1 reactie
Reacties zijn gesloten.
[…] Lees ook ‘The future looks Rosé‘! […]