
Dinosaurussen Binnen 5 Jaar Terug? Feit of Fictie?
1 maart 2025Dinosaurussen binnen 5 jaar terug? | Het idee dat we binnen vijf jaar opnieuw dinosaurussen over de aarde kunnen zien stampen, klinkt als iets rechtstreeks uit Jurassic Park. En als we Dr. Jack Horner mogen geloven, de paleontoloog die meewerkte aan de films, is dat geen complete sciencefiction. Maar voordat je alvast een anti-dino bunker bouwt of je velociraptor-ranch plant, laten we eens kijken hoe realistisch dit idee eigenlijk is. Spoiler alert: Jeff Goldblum had gelijk . De wetenschap kan dingen bedenken die de realiteit niet altijd toestaat.
De “Chickensaurus” Theorie: Hoe Jack Horner Jurassic Park Wilde Nabootsen, maar lukt dat wel?
Dr. Jack Horner, een van de meest bekende paleontologen ter wereld, kwam in 2018 met een plan dat klonk als een script voor een nieuwe Jurassic Park-film. Zijn idee? Geen fossiel DNA opgraven zoals in de film (sorry, geen mug in barnsteen), maar dinosaurussen terugbrengen door genetische manipulatie van vogels.
Ja, je leest het goed. Geen T-rex klonen uit oude botten, maar het aanpassen van moderne kippen om hun evolutionaire roots weer naar boven te halen. Kippen zijn, net als alle vogels, directe afstammelingen van dinosaurussen. Volgens Horner zouden we door genetische schakelaars om te zetten in het DNA van kippen eigenschappen kunnen terugbrengen die hun prehistorische voorouders hadden:
🔹 Tanden (geen schattige snaveltjes meer, maar echte raptor-stijl bijters)
🔹 Klauwen (flinke haakvormige grijpklauwen zoals een Velociraptor)
🔹 Een lange staart (in plaats van de kleine, samengeknepen staartbeentjes van vogels)
Door genetische engineering zou je dus een chickensaurus kunnen creëren. Een hybride wezen dat dichter bij een dinosaurus staat dan wat we nu kennen. Horner was optimistisch en voorspelde dat dit binnen vijf tot tien jaar werkelijkheid zou kunnen worden.

Waarom Dit (Nog) Niet Gaat Gebeuren!
Dinosaurussen Binnen 5 Jaar Terug? Klinkt spectaculair, toch? Nou, pak je popcorn, want hier komt de realiteit. Net zoals in Jurassic Park wordt gezegd: “Life finds a way“, maar de wetenschap moet eerst nog héél veel hindernissen overwinnen voordat we echte dino’s kunnen laten rondrennen.
1. DNA is geen magische tijdmachine
In Jurassic Park extraheren ze DNA uit een mug in barnsteen en vullen de ontbrekende stukjes aan met kikkergenetica. Klinkt logisch, toch? Nope. DNA degradeert over tijd en het oudste bruikbare DNA dat we ooit hebben gevonden, is van een mammoet van ongeveer een miljoen jaar oud. Dinosaurussen stierven echter 66 miljoen jaar geleden uit. Kortom: we hebben geen bruikbaar dinosaurus-DNA en dus geen directe manier om ze te klonen.
2. Genetische manipulatie is nog niet zo geavanceerd
We kunnen bepaalde kenmerken in vogels manipuleren, maar een volledig werkende “chickensaurus” is niet zomaar gefixt. Wetenschappers kunnen bijvoorbeeld al bepaalde genen activeren om vogels tanden te geven, maar een complete reconstructie van een dinosaurusachtig wezen is véél complexer dan alleen een paar genetische aanpassingen.
3. Dieren zijn geen bouwpakketten
Zelfs als je erin slaagt om een vogel zijn oude dino-kenmerken terug te geven, betekent dat niet dat je een echte dinosaurus hebt. Het skelet, de organen, het metabolisme en het gedrag van een dino zijn totaal anders dan die van een moderne vogel.
Een genetisch gemodificeerde kip met een staart maakt nog geen rennende T-rex in je achtertuin. Hoe tof dat ook zou zijn! Wij hebben eenden in de tuin, zou toch wat zijn als die ineens dikke Velocirapor trekjes krijgen! Dan ga ik wat minder snel op mijn heerlijke ligbedje liggen!
Wat Als We Iets Meer Tijd Hebben?
Oke, dus dinosaurussen over vijf jaar? Vergeet het maar. Maar over 50 tot 100 jaar? Want er is altijd een ‘maar’! Daar wordt het wel degelijk interessant. Genetische technologieën zoals CRISPR (de techniek waarmee wetenschappers DNA kunnen aanpassen) worden steeds geavanceerder. De sky is de limit wat dat betreft!
Een paar mogelijkheden voor de toekomst:
✅ Meer inzicht in genetische evolutie – Als we beter begrijpen hoe genen werken, kunnen we misschien ooit een echt “Jurassic experiment” doen.
✅ Klonen van prehistorische dieren – Misschien geen dino’s, maar de mammoet wordt al serieus overwogen!
✅ Hybride creaties – Geen pure dinosaurussen, maar misschien wel genetische experimenten die ze deels laten terugkeren.
Het is dus niet compleet onmogelijk dat de wetenschap ooit een manier vindt om iets dino-achtigs te creëren. Maar verwacht de komende jaren nog geen rennende Raptors in het bos.
Dus, Jurassic Park in het Echt? Nog Even Wachten!
Dr. Jack Horner is een visionair, en zijn chickensaurus-theorie is een fascinerend idee. Maar Dinosaurussen Binnen 5 Jaar Terug? Mehhh, denk het niet. De realiteit is dat we voorlopig nog niet in een wereld leven waar een “Welcome to Jurassic Park”-bord op de horizon verschijnt. Voorlopig nog gewoon een dagje Efteling met de kids.
Voor nu blijft de dinosaurus waar hij hoort: in fossielen, films, en misschien ooit in de verre toekomst… als een genetisch experiment gone right (of wrong 😉).
🔹 Wat denk jij? Zouden we ooit echte dino’s terug kunnen brengen? Of moeten we gewoon genieten van de Jurassic Park-films en de wetenschap lekker zijn gang laten gaan? Laat het weten in de comments!
🎬 “Your scientists were so preoccupied with whether they could, they didn’t stop to think if they should.” – Ian Malcolm, Jurassic Park.
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
🎶 Meer lezen? Reis dan af naar Antartica waar al meer dan 60 jaar een mysterieus voertuig wordt vermist!
