
Bierbrouwerij Gulpener redt Zwembad!
21 april 2025Bierbrouwerij Gulpener redt zwembad | Bij FSOM Magazine zijn we niet vies van een goed lokaal verhaal, maar we pakken het alleen op als het écht ergens over gaat. En dit, beste lezers, is zo’n verhaal. Want wat doe je als je als brouwerij je 200-jarig jubileum viert? Juist: je gooit geen gouden kroonkurkfeestje of exclusieve limited edition met bladgoud op de markt, maar je redt gewoon een zwembad. In het Limburgse Gulpen welteverstaan.
Al in 1825 brouwde Laurens Smeets in het Limburgse Gulpen zijn eerste vaten bier. Dit deed hij stiekem, zonder vergunning. Een jaar later volgde officiële toestemming van koning Willem I.

De Gulpener Bierbrouwerij is bekend als lokaal icoon en duurzaam bierpionier, daarom zou je kunnen zeggen dat het niet gek is dat ze in de bres springen voor het behoud van zwembad Mosaqua. Samen met gemeente en een bijdrage van de Provincie Limburg zorgen ze ervoor dat het lokale zwemparadijs zijn deuren open kan houden. Want ja, ook waterpret heeft onderhoud nodig, en dat kost wat.
Mosaqua: meer dan een zwembad
Voor de niet-Limburgers onder ons: Mosaqua is niet zomaar een bad met wat chloor. Het is een zwembad midden in het Zuid-Limburgse heuvelland. Een plek waar gezinnen uit de regio hun zaterdagmiddagen slijten, waar toeristen in zwembroek en op badslippers Limburg ontdekken, en waar kinderen leren zwemmen. Kortom: een sociale spil in de gemeenschap.
Maar de exploitatie van Mosaqua staat onder druk. Stijgende kosten, dalende subsidies en de eeuwige balans tussen commercie en maatschappelijk belang zorgden voor een fors tekort van €170.000. Dat bedrag dreigde een streep te zetten door dit regionale baken van vertier.
Het sociale gezicht van Gulpener Bierbrouwerij
De brouwerij uit Gulpen besloot de daad bij het woord te voegen en stort de komende jaren jaarlijks €10.000 in het Mosaqua-potje. Geen marketingstunt, maar oprechte betrokkenheid. Directeur Jan-Paul Rutten licht toe: “Een zwembad als Mosaqua is van grote waarde voor onze regio. Niet alleen voor inwoners, maar ook voor het toerisme. En dát is weer goed voor de werkgelegenheid en de lokale economie.”
Rutten noemt de donatie een symbolisch verjaardagscadeau aan de gemeenschap. En eerlijk: als elke jarige dat voorbeeld zou volgen, zou de wereld er heel wat frisser bij liggen.
Lokaal ondernemerschap dat er toe doet
Naast Gulpener dragen ook de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg en Vaals structureel bij aan het behoud van Mosaqua. Althans, structureel voor de komende tien jaar. Het is een schoolvoorbeeld van hoe overheden en ondernemers samen verantwoordelijkheid nemen, niet voor winst, maar voor welzijn.
Als kanttekening moeten we wel melden dat Optisport, die het zwembad in beheer heeft. Oorspronkelijk om twee ton vroeg. In eerste instantie werd dus maar de helft toegezegd. Een treurige conclusie voor een plek met zoveel lokale waarde.
We zijn bij FSOM de eersten om bijzondere bieren te bejubelen, maar soms is het verhaal áchter het bier net zo mooi. De actie van Gulpener laat zien dat lokaal ondernemerschap meer kan betekenen dan alleen lekker bier brouwen. Het gaat om bijdragen, om mensen, om generaties. En als het aan ons ligt, drinken we daar graag een Gulpener op.
Artikel door: Jos