Rammstein – Rammstein Review

Rammstein – Rammstein Review

17 mei 2019 0 Door DutchPlayStationGamer

Het is eindelijk zover! Na 10 lange jaren wachten mogen we eindelijk nieuwe muziek omarmen van Rammstein. De sinlge Deutschland was natuurlijk al fantastisch en ook Radio hakte er flink in maar nu we het gehele album hebben kunnen luisteren moeten we dat natuurlijk reviewen. Rammstein ist zurück!

Op z’n Rammstein’s

Of je nu wel of niet van Metal houdt, Rammstein kent eigenlijk iedereen. Met klassiekers als Engel, Du Hast, Sonne en Mutter wist de band zich in rap tempo op te werken, niet alleen in Duitsland maar over de gehele wereld. Best een knappe prestatie gezien men in het Duits zingt!

Maar genoeg daarover, was 10 jaar wachten de moeite waard? Kunnen ze het nog of zijn ze het toch verleerd?

Deutschland

Het eerste nummer op het album is ook direct de eerste single die men uitbracht. Duitsland kent natuurljik een moeizame geschiedenis die vandaag de dag actueler is dan ooit. Till zingt dan ook:

Deutschland, men Herz in Flammen
Will dich lieben und verdammen

Grofweg vertaald:

Duitsland, mijn Hart staat in Brand
Ik wil je liefhebben en vervloeken

De bijbehorende clip neemt je ook mee door het verleden van Duitsland maar dit alles doet men natuurlijk op z’n Rammstein’s. Dit nummer alleen deed al veel stof opwaaien want de promotie clip liet de heren zien op het punt opgehangen te worden terwijl ze gekleed waren in de kleding die Joden droegen in de concenratiekampen. Wat je er ook van vond, het was een marketingstunt die goed uitpakte want iedereen schreef over Rammstein. Of het allemaal zo heftig was mag je zelf beslissen.

Nummer zwei

Radio is het tweede nummer van het album en dat was dan ook direct de tweede single. Iets minder heftig, althans in tekst, maar de clip kent toch een freaky vibe. Het nummer is verder recht toe recht aan en een erg poppy metal song.

Het album komt tot leven

Het album komt tot leven met het derde nummer Zeig Dich. Een opening met een koor, stevige gitaren. Rammstein in volle glorie zullen we maar zeggen. Het nummer wordt opgevolgd door Ausländer en Sex.
Ausländer is een kleine hint naar het onbekende. Althans, onbekende voor Rammstein. Een heuse beat wordt ingezet! Gelukkig verlaten ze het bekende geluid niet helemaal, je blijft horen dat het Rammstein is. Sex is redelijk recht toe recht aan. Wie is er nu niet gek op sex?

Krankzinnig

Kennen we Stein um Stein nog? Ik denk dat de waanzin van die tekst en zang enkel nog maar een voorloper was van Puppe. Een geluid die de krankzinnigheid aantoont en wanneer het refrein inzet dan weet je het zeker. Alsof een patient uit een gesloten inrichting een nummertje mocht komen inzingen.

Till Lindeman feestje

Na het krankzinnige Puppe wordt de melodie ingezet op poetische teksten. Was Ich Liebe is een rustige balladachtige song. Diamant is de rust zelfe. Weit Weg, Tattoo en Hallomann weten de duistere toon vast te houden maar vooral in de vorm van de lyrics. Het echt stevige werk hebben we in de eerste helft al gehad. Alsof je een voetbal wedstrijd zit te kijken waarbij de eerste helft de goals gemaakt worden en je in de tweede helft vooral mooi voetbal mag kijken maar geen goals meer worden gescoord.

The verdict

Al met al heeft Rammstein na 10 jaar een album weten af te leveren die in de lijn ligt met… Rammstein. Verwacht geen baanbrekende vernieuwingen maar wel een ijzersterk album van een band die wellicht hun laatste album heeft uitgebracht.

FSOM cijfer: 8.5

Dit artikel is geschreven door: Peter van de Velde / DutchPlayStationGamer

Speciaal voor jou geselecteerd!

Mumford and Sons Delta Tour – Live @ Ziggo Dome
Rammstein ist wieder da!

“Amo” het nieuwe album van Bring me the Horizon
Beth Hart – Live at the Royal Albert Hall

Please follow and like us: