Peter’s HQ: Muziek – album vs live album vs live

Begin van deze maand heb ik een stuk
geschreven over muziek en daarin had ik het over verschillende onderzoeken die
aantonen dat muziek echt goed voor je hersens. Deze keer ga ik wel verder over
muziek maar dan over mijn persoonlijke voorkeur met betrekking op album versus
live muziek. Zoals altijd ben ik ook benieuwd naar jullie mening maar mijn
visie hierop lezen jullie in deze editie van Peter’s HQ.

Album

In de meeste gevallen horen we nieuwe muziek als eerste als studio opname. Op de radio, Spotify, YouTube, iTunes, Apple Music, cd, LP of weet ik het waar je tegenwoordig allemaal nog muziek op kunt luisteren. Sommige nummer spreken je aan, sommige nummers spreken je niet aan en na verloop van tijd kan dit zomaar veranderen. Ik heb zelf vaak genoeg gehad dat ik een album luisterde van een band waarvan ik na 1 keer luisteren 3 favorieten nummers had en 1 of 2 die ik helemaal niets vond. Een paar weken later bij het luisteren van het album spraken de nummers die ik helemaal niets vond ineens heel erg aan. Dit verschilt natuurlijk per album. Wel kan een album je op een verkeerd been zetten en je eigenlijk iets voorhouden wat je mening wellicht ten onrechte, of juist heel terecht, in een bepaalde richting kan sturen of je het wel of niet leuk vindt. Maar hier kom ik straks nog even op terug.

Image result for cassette cd lp
Er is bij mij echter altijd een vraag, hoe klinkt dit live? Kan een band dit goed overbrengen? Dat brengt me eigenlijk naar punt 2, het live album.

Live Album

Zoals ik al zei, ik wil altijd weten hoe een nummer live klinkt. Ik ben dan ook veelal op zoek naar live opnames van een band waar ik de muziek dan al van ken of van wil kennen. Een live album klinkt natuurlijk veel anders dan een studio album. Er kan her en der nog wel getweakt worden of er worden verschillende nummers van verschillende optreden gepakt en dat wordt zo gemixt dat het net een heel concert is dat zich afspeelt. Zelfs bij live dvd/blu-rays doen ze dit tegenwoordig. Op die manier wordt je een beetje gefopt met ‘de beste sound’. Wel geeft het weer of een band live iets kan of juist helemaal niet.
Zo luister ik naar de Foo Fighters, een band die live bijna hetzelfde klinkt als op het album. Dit komt omdat er niet teveel meer gesjoemeld wordt aan de sound van de opnames en de bandleden geven wel eens aan dat ze dit jammer vinden omdat ze dan een foutje niet even makkelijk kunnen wegpoetsen. Maar dit kan live natuurlijk ook niet. Dat vind ik dan ook wel weer een bepaalde charme hebben van een live opname. Zie hieronder bijvoorbeeld hoe Linkin Park een cover doet van Adele maar dat zanger Chester Bennington (rip) op foute toonhoogte begint.
Zulke foutjes hoor je natuurlijk niet op een album maar eigenlijk ook zelden op een live album. Deze opname van het iTunes festival in 2011 is dan ook best bijzonder.

Live

Buiten het feit dat een Live Album al heel erg leuk is kan het toch het gevoel van een concert niet overbrengen. Aanwezig zijn bij een concert van een kleine of grote band kan echt bepalen of je de muziek kunt waarderen, kunt leren waarderen of echt helemaal niets vindt.
Afgelopen week schreef ik al een special over mijn ervaring met Imagine Dragons live. Natuurlijk kende ik de band wel en vond ik het wel aardige muziek. Ik zou niet direct een album kopen maar ik kon het altijd wel waarderen voor wat het is. Het is dan ook leuk om eens mee gevraagd te worden naar zo’n concert waar je zelf niet zo snel heen zou gaan. Het rare is dat het live zo verschrikkelijk anders is dan op het album dat ik deze band nog meer ben gaan waarderen en nu ook de albums in mijn collectie wil hebben.

Mijn voorkeur

Het zal wellicht niet een hele grote verassing zijn maar als ik de keuze heb om een album te luisteren, een live album te luisteren of een band daadwerkelijk live te gaan zien dan kies ik toch echt voor het live zien van een band! De sfeer, de muziek, de locatie, de mensen, dat maakt het toch dat ik een voorliefde heb voor live muziek.
Delen jullie deze mening? Deel je deze mening juist niet? Laat het weten in de comments!
Tot volgende week!

PS: Het verschil van de Foo Fighters hoef je niet van mij aan te nemen. Luister simpelweg eens naar onderstaande track “The Sky is a Neighborhood” zowel album als live en oordeel zelf.

Album

Live
Dit artikel is geschreven door: Peter (cloudstrifenl)

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!

Please follow and like us:

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram