Peter’s HQ: Het Nieuwe Verzet 2.0

Deze week in Peter’s HQ misschien een onderwerp waarvan je zegt, moet dat nu op een entertainment website? Ja, ook zulke onderwerpen zullen vanuit Peter’s HQ af en toe voorbij komen. Deze week wil ik het toch eens hebben over dat irritante gedoe in Nederland. Het lijkt, kan het niet staven aan cijfers, maar het lijkt erop dat alle gekkigheid zich afspeelt in de randstad en dat de rest van Nederland maar mee moet gaan met die gekkigheid. Daarom deze week maar mijn ongezouten mening over die gekkigheid.

Zwarte Piet

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen en wellicht ook met de meest bekende discussie in ons kikkerlandje, zwarte Piet. Zwarte Piet is de knecht van Sinterklaas. Hij brengt de cadeautjes naar de kinderen, geeft snoepgoed aan de kinderen en kinderen worden daar blij van. Anderen, vaak volwassenen, worden hier echter niet blij van. Mensen van kleur ervaren het als racistisch en willen dat Zwarte Piet verdwijnt uit het straatbeeld.
Nu heb ik daar niets op tegen, als mensen er aanstoot aan nemen dan is dat prima. Protesteren is ook prima. Zelf ben ik van mening dat het protest elke dag mag plaatsvinden behalve op de dag van de intocht. Waarom? Om kinderen niet te betrekken bij die gekkigheid. Die actie bij Joure afgelopen december was dan wat mij betreft ook een prima actie. Dat de mensen die wilden protesteren later alsnog zijn gegaan is ook prima. De politie-escorte was wat mij betreft overdreven maar goed, als dat veiligheid van protesteren ten goede komt, prima.
Image result for zwarte piet, witte piet
Houdt de discussie echter netjes, ga niet op elkaar lopen schelden en probeer te zoeken naar een middenweg. Wat ik er van vind? Ik vind het een non-discussie. Ik heb veel mensen gesproken over deze discussie, mensen met verschillende achtergronden en kleur en die zeggen allemaal: laat het voor wat het is. Maar wij wonen dan ook niet in de randstad.

Cowboys & Indianen

Volgende op de lijst is het recentelijkere gemekker over Cowboys & Indianen. TivoliVredenburg zou een leuk kinderfeestje organiseren waar kinderen verkleed konden komen als Cowboy of Indiaan en lekker konden gaan spelen met elkaar. Daar was de lieve schat Anousha Nzume. Ze zou niet meer spreken op een feminisme feestje als TivoliVredenburg het feestje niet zou schrappen. Normaal gesproken zou je verwachten, dan blijf je maar lekker thuis. Die kinderen willen dat feestje, die kijken uit naar dat feestje dus die krijgen dat feestje. Niets in minder waar.
TivioliVredenburg directeur Frans Vreeke zegt hierover: “Het is niet verstandig geweest om dit thema te kiezen”. 
Hoezo niet? Omdat een sneuneus er weer iets in ziet? Omdat de Grauwe Eeuw (dat clubje die Sinterklaas wilde vermoorden en de kinderen “onder de hersens en botsplinters” wilde laten zitten) en Anousha Nzume (eigenlijk Anna Steijn) tegen dit “racistische” feestje zijn? omdat het een “verkeerd signaal” afgeeft naar kinderen?

Hou toch op met dat gedram en gezeur. Gelukkig is onze politiek nog niet zo bedorven. Zo stelt onze minister van Justitie en Veiligheid Grappenhaus: “Kinderen spelen in alle vormen met elkaar. Ajax tegen Feyenoord op het voetbaldveld, cowboys en indianen, of soldaten in het Franse leger en het Engelse leger. Dat doen kinderen nou eenmaal, en daar schuilt niets verkeerds in.”

Zo is dat! Daar schuilt niets verkeerds in. Dat verkeerde schuilt wat mij betreft in de eeuwige klaagzang van de “volwassenen” die blijkbaar niets beters te doen hebben met hun tijd. Wat ik vooral sneu vind is dat in deze discussie, net als in de Zwarte Pieten discussie, de kinderen de dupe zijn.

Gelukkig hebben we Cowboy en Indianen speelreservaat Coevorden nog. Kijk maar eens op hun website.

Waar houdt het op?

Zwarte Piet mag dus eigenlijk niet meer, blanke mensen zijn tegenwoordig witte mensen, cowboys en indianen kinderfeestjes mogen niet meer. Mijn vraag is, waar houdt het op? Want we hebben Paasfeest al omgetoverd naar eierenfeest, geen jongens en meisjes meer maar alles genderneutraal, Kerstfeest wordt langzaam omgezet in lichtjesfeest en ga zo maar door.
Mogen we straks nog wel genieten van een oorlogsfilm? Of een Western? Of moeten we die films maar in de ban doen? En hoe zit dat met boeken zoals Arendsoog en Reis door de Nacht? Mag dit allemaal nog wel?
Wat mij betreft wel.

Voetbal Inside

Voetbal Inside is een voetbalprogramma maar de heren durven ook nog wel het een en ander te zeggen over wat gevoelige kwesties die in de media naar voren komen. Ik schreef al eerder een stuk over de “Renate van der Gijp” grap. Ophef om niks, maar dat is waar we in Nederland goed in zijn. Dit pareltje van Johan Derkssen kon ik jullie echter niet onthouden. Een soort ICYMI (In Case You Missed It).

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Iedereen moet kunnen zeggen wat hij of zij wil, iedereen moet zichzelf kunnen ontplooien en iedereen mag een mening hebben. Ook over Zwarte Piet en Cowboys en Indianen. Maar volgens mij moeten we wel eens ophouden overal maar racisme tegen te roepen. Als het echt racisme is dan bestrijden we dat maar laten we de feestjes gewoon de feestjes zijn. Natuurlijk verdwijnt Zwarte Piet en wordt het Piet. Dat gaat gebeuren, of het nu volgend jaar is of over 10 jaar. Hier voel ik persoonlijk niets voor maar het zal me ook werkelijk een zorg zijn of ze nu blank, wit, zwart, paars, groen, geel, rood, blauw of welke kleur dan ook zijn. Als de kinderen het maar leuk vinden. Zullen we dan nu weer gewoon gaan doen?

Peter’s HQ gaat veranderen

Ja ja, dat lezen jullie goed. Nog maar twee maanden een vaste plek op de vrijdag en nu al veranderingen. Niet getreurd, de vrijdagmorgen zal ik jullie blijven voorzien van dingetjes die ik leuk vind of zaken die op dat moment actueel zijn. Maar eigenlijk is het alweer te laat om nog over dat hele gedoe van TivoliVredenburg te schrijven want de meesten zijn het alweer vergeten. Daarom kan het zomaar eens zo zijn dat er op een andere dag dan de vrijdag een Peter’s HQ live gaat. Maar het komt goed, de vrijdag blijft onveranderd. More of a good thing? Ik vind natuurlijk van wel. Tot volgende week!
Dit artikel is geschreven door: Peter / cloudstrifenl

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!

Please follow and like us:

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram