Peter’s HQ: De doorgeslagen vrouwenquota!

23 maart 2018 0 Door Peter van de Velde

Deze week in Peter’s HQ even iets heel anders. Ik wil het deze keer eens hebben over de doorgeslagen “vrouwenquota”. Wellicht dat het woord ‘doorgeslagen’ al een beetje weg geeft hoe ik er over denk maar deze week in Peter’s HQ: De doorgeslagen vrouwequota!

Vrouwenemancipatie

Vrouwenemancipatie is een dingetje. Of was het een dingetje? Dat laat ik aan de vrouwen om te bepalen. Maar de beweging voor vrouwenemancipatie begon wereldwijd rond 1900. Deze periode noemt men ‘fin de siècle’. Dit is Frans voor “eind van de eeuw. De eerste verworvenheden waren het actief en passief stemrecht voor vrouwen. Een fantastische overwinning!
De zogeheten “tweede golf” kwam tot stand in de jaren 60 en 70. In Nederland kwamen toen actiegroepen als Dolle Mina (1970 – 1078) tot stand met slogans als “Baas in eigen buik”. Toenmalige doelstellingen waren in ieder geval, gelijke beloning, stemrecht, gelijke behandeling in het gezin en de rechtspraak, recht op seksuele vrijheid.
Image result for baas in eigen buik
Deze overwinningen werden vooral gevoelt in Europa en de Verenigde Staten. In veel islamistische landen is de emancipatie van de vrouw minder gevorderd. In Saoedi- Arabië mochten vrouwen tot 2017 niet autorijden en kregen vrouwen daar in 2015 pas stemrecht.

Gelijkheid

Al die verworvenheden zijn natuurlijk fantastisch. Vrouwen en mannen zijn anders maar niet minderwaardig aan elkaar. Daarom is het ook belangrijk dat de vrouwenemancipatie zich doorzet. Zo zijn er steeds meer vrouwen die in de top van het bedrijfsleven staan, die zelf ondernemingen beginnen en hebben en zijn vrouwen ook in de politiek tegenwoordig ruimschoots vertegenwoordigd.
In 2016 publiceerde het CBS over vrouwlijke ondernemers nog dat zij een ‘inhaalslag’ aan het maken zijn. In 2007 was 31% van de startende ondernemers een vrouw, in 2014 was dit al 37.5%. Vrouwen zijn dus van alle markten thuis.
bron: CBS

Doorgeslagen gekte

Al het bovenstaande is natuurlijk hardstikke goed. Vrouwen die voor zichzelf opkwamen, die daadkracht toonden en dat er ook daadwerkelijk geluisterd werd door de machthebbende mannen. Die vrouwen hebben ervoor gezorgd dat het tegenwoordig normaal is dat vrouwen werken, een inkomen hebben, een onderneming starten, stemrecht hebben, gelijke behandeling krijgen volgens de wet enzovoorts. Hele mooie en succesvolle resultaten.
Maar we leven ondertussen in 2018 het het lijkt erop dat we in 2018 een klein beetje kierewiet worden. Of misschien zelfs al wel een tijdje zijn maar dat we het nu pas zien. De gekkigheid dat er quota’s moeten komen. De ratio voor mannen en vrouwen moet 50/50 zijn. 50% man en 50% vrouw. En als dat niet zo is, dan moet dat maar snel gebeurden.
Dat noem ik totale waanzin. Krankzinnig. Idioot. Volslagen debiel. Waarom ik dat vind? Omdat je op die manier bedrijven kapot kunt maken, je problemen creëert.

Schiphol-gate

Neem bijvoorbeeld het bedrijf Schiphol. Die moet op zoek naar een nieuwe CEO. De huidige CEO riep toen: “Mijn opvolger moet een man zijn”. Dit leidde tot grote ophef! Want hoe kun je dat nu zeggen? Maar hij zegt hier eigenlijk niets geks. Het bizarre vind ik hier dat zelfs politiek Den Haag hier moeilijk over loopt te doen. We moeten streven naar de 50/50 verhouding tussen mannen en vrouwen. Nu is het op dit moment zo dat er een 50/50 verhouding is tussen mannen en vrouwen en de reden dat Jos Nijhuis, de huidige CEO, dit vind is om die verhouding op peil te houden.
Dan krijg je sarcastische opmerkingen van Lodewijk Assher (PvdA):

Zou Lodewijk Assher ook zo sarcastisch hebben gereageerd als de CEO had gezegd dat hij opgevolgd moest worden door een vrouw? Mijn gok is van niet.
Image result for 50% man 50% vrouw

Beste persoon op de beste plek?

Misschien denk ik nu helemaal “out-of-the-box” maar volgens mij is het denken wat we op dit moment aan het doen zijn heel erg raar. Het quotum denken is een raar concept en zou iets moeten zijn dat we per direct links moeten laten liggen. Waarom kunnen mensen niet gezocht worden op de beste personen en niet op het feit of ze man of vrouw zijn?
Ik hoop van harte dat dit weer de norm gaat worden en dat we eens ophouden te zeuren over een ‘vrouwen-quota’. Naast dat het een belachelijk concept is kun je in principe afgewezen worden omdat je een man of vrouw bent. Dit is volgens mij een vorm van discriminatie en dat is bij de wet verboden…
Dit artikel is geschreven door: Peter / cloudstrifenl

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!

Please follow and like us: