BioShock – Tienjarig jubileum

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de game BioShock op de markt kwam voor de Xbox 360 en de PC. Al voor de game uitkwam was ik volledig op de hoogte van deze game met zijn unieke uiterlijk en gameplay. Wat maakt deze game nu zo geweldig dat ik tien jaar later stil sta bij dit pareltje? Dat kun je lezen in deze special! Uiteraard ga ik er vanuit dat je na 10 jaar deze game danwel gespeeld hebt, danwel nooit meer gaat spelen dus ik heb spoilers en nee ik gebruik geen spoilers tags. Dan ben je gewaarschuwd!

bron: supercheats.com

De schepper Andrew Ryan

I am Andrew Ryan, and I’m here to ask you a question. Is a man not entitled to the sweat of his brow? ‘No!’ says the man in Washington, ‘It belongs to the poor.’ ‘No!’ says the man in the Vatican, ‘It belongs to God.’ ‘No!’ says the man in Moscow, ‘It belongs to everyone.’ I rejected those answers; instead, I chose something different. I chose the impossible. I chose… Rapture!

A city where the artist would not fear the censor, where the scientist would not be bound by petty morality, Where the great would not be constrained by the small! And with the sweat of your brow, Rapture can become your city as well. – Andrew Ryan, BioShock

Met zo’n intro weet je natuurlijk een gamer wel te boeien! Je speelt Bioshock als Jack, een passagier van een vliegtuig die neerstort in de oceaan vlakbij een eiland met een vuurtoren. Gelukkig weet hij het eiland te bereiken en de vuurtoren binnen te gaan. Maar in plaats van een trap naar boven vind hij een trap naar beneden, een trap die leidt naar een Bathyspehere (een soort mini onderzeeĆ«r) die door middel van een vast traject naar Rapture afdaalt, de stad op de bodem van de zee waar alles wat jij gemaakt hebt ook daadwerkelijk van jou is! Een stad waar natuurlijk van alles mis is gegaan en waar nu de meest verschrikkelijke evenementen plaatsvinden!

No automatic alt text available.
Fanart van Johann CorgiƩ
https://www.artstation.com/artwork/8gWqx

Rapture!

De stad Rapture is in verval geraakt. Experimenten hebben mensen tot waanzin gedreven en kleine meisjes, Little Sisters, zijn kleine demonen geworden die ADAM uit lijken halen. Iedereen in Rapture wil die ADAM hebben dus worden de Little Sisters beschermt door reusachtige ”monsters” Big Daddies. Een Big Daddy is een man of vrouw in een mega groot en zwaar pak met aan de ene arm een normale hand en aan de andere hand een gigantische boor! Op die manier kunnen ze de bewoners van Rapture wel een kopje kleiner maken en ook als gamer heb je behoorlijk last van deze “vriendelijke vaders”.
bron: Gathering Books

Splicing and Dicing

Dat BioShock geen game is zoals alle anderen mag door bovenstaande al wel een beetje duidelijk zijn. Echter in de gameplay is de game een shooter. Met je standaard arsenaal aan wapens, van een handpistool tot machinegeweer of shotgun tot een ware raketwerper. Maar wat BioShock uniek maakte was splicing! Dit klinkt wellicht als drugsgebruikers en daar heb je dan ook gewoon gelijk in. Maar wel op een hele speciale manier. Door middel van een bepaald goedje kun je je DNA herschrijven waardoor het mogelijk wordt om elektriciteit te schieten uit je linkerhand terwijl je dan weer schakelt naar je rechterhand om met je gewerenarsenaal te schieten. Helaas werkt splicing niet voor iedereen evengoed en werkt het daarnaast ook nog eens verslavend en heb je ADAM nodig om een volgende shot te kopen. Vandaar dat de overgebleven mensen in Rapture, die in de game Splicers heten, jacht op jouw maken. Maar ook op Little Sisters en hun vriendelijke papa’s. Dit levert buitengewoon grappige maar, als je er over nadenkt, ook zieke  beelden op. Volwassenen die zich richten op kleine meisjes en daarbij grof geweld te gebruiken niet schuwen!

Gefeliciteerd – 10 jaar BioShock!

Dit stuk is natuurlijk geschreven omdat BioShock 10 jaar oud is vandaag en dat is reden voor een feestje. De studio achter deze geweldige titel is “Irrational Games”. Helaas hebben ze na hun laatste BioShock titel, BioShock Infinite, hun deuren gesloten en is de oprichter Ken Levine zich gaan richten op andere type games. Dit neemt echter niet weg dat er 10 aar geleden gewoon een toptitel op de markt kwam! De game was uniek, had een fantastisch verhaal, die ik hier niet uit de doeken ga doen, en op grafisch gebied kon deze game zich erg goed meten met andere AAA titels.
Mocht je nu de game nog nooit hebben gespeeld dan is de game zeker de moeite nog eens waard om te spelen. Zeker met de herziene uitgave op de PlayStation 4, Xbox One en pc onder de naam BioShock: The Collection. Dit pakket bevat niet alleen het fantastische BioShock maar ook het vervolg BioShock 2 en de spirituele opvolger BioShock Infinite die zich niet afspeelt in Rapture maar in Colombia, een stad ver boven de wolken. En ook weer de vuurtoren. Wat hebben ze toch met die vuurtoren?
Dit artikel is geschreven door: Peter van de Velde (cloudstrifenl)

Volg ons op FacebookInstagram en Twitter

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 Reactie

  1. […] 21 augustus 2017 werd BioShock 10 jaar oud. Ik schreef daar toen een artikel over waarin ik lovend was over de game. Nu schrijven we 16 februari 2022 en kondigt Netflix aan dat […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram